Десетки коли бяха подпалени с коктейли молотов в няколко града в Швеция, а полицията многократно стигна до физически сблъсък с протестиращи мюсюлмани. Безредиците започнаха от Малмьо, но обхванаха и други градове.

Насилието започна още в четвъртък и петък, а в неделя вечерта достигна пика си. През уикенда големи групи млади мъже, предимно мюсюлмани, подпалиха десетки автомобили и кофи за боклук в Малмьо. Един автобус също изгоря, след като се подпали от горящите край него коли. Има и ранени полицаи, по които са хвърляни коктейли молотов и камъни. Свидетели твъдят, че нападателите са викали „Аллах, акбар“. 

Причина за несекващото насилие е митинг на крайнодесния политик Расмус Палудан. Неговата антиимигрантска и антимюсюлманска партия „Stram kurs“ („Твърд курс“) свика митинг в няколко шведски града и обяви, че на тези демонстрации ще бъде горен корана. 

Млади мюсюлмани приеха това като повод за организиране на невиждани досега сцени на насилие в шведските градове. В Линкьопинг и Йоребро бха подпалени дузина полицейски коли. Митингите на „Stram kurs“ бяха свикани в градове, в които живеят особено големи групи мюсюлмани. Постепенно насилието преля и в други градове и в неделя имаше боеве и в Стокхолм.

Въпреки, че насилието е провокирано от крайнодесни, то не е оправдано, обявиха шведските политици. Шведската премиерка Магдалена Андерсон заяви:

„В Швеция е разрешенео на всеки човек да изказва мнението си - независимо дали то е добро или лошо. Това е част от нашата демокрация. Независимо какво смята човек за мнението на някого, това не може да е повод за насилие. Ние не приемаме насилието и никога няма да го приемем.“